İMALAT / SOĞUK PİLGERLEME

Soğuk Pilger Haddeleme Nedir?

Soğuk Pilgerleme tek bir işlem adımında metal borunun çapını ve et kalınlığını uzunlamasına çalışarak azaltan, bir soğuk haddeleme yöntemidir. Malzemenin cinsine bağlı olarak pilgerleme tekniği ile çok yüksek seviyelerde redüksiyon oranı elde edilebilir. Soğuk çekme yöntemi yalnızca boruya uzunlamasına gerilim verirken, pilgerleme hem uzunlamasına hem enine hafif çekiçleme yöntemiyle borunun çap ve et kalınlığının aynı anda soğuk olarak küçültülmesini sağlar. 

Soğuk Pilgerleme Nasıl Yapılır?

Soğuk Pilgerleme metodunun ana bileşenleri, iç kalıp görevi gören mandrel, ezme işlemini gerçekleştiren dairsel toplar ve madrelin üzerine geçirilmiş haddeleme işlemine tabi tutlacak borudur. Pilgerleme işlemi dört ana eyleme dayanmaktadır, boru ileri yönlü hareket eder ve ekseninde tam tur döner, eş zamanlı olarak ezme işlemini gerçekleştirecek dairesel kalıplar ileri geri hareket eder ve kendi eksenleri etrafında döner. Mandrel, borunun içinde sabit bir konumda bulunur ve itme bloğu tarafından döndürülür. Madrelin kendisi yuvarlama yönünde koniktir. Kalıplar mandrelin üzerinde oklavanın hamuru yoğurduğu gibi metali ezerek inceltir ve kütle kaybı yaşatmadan borunun uzamasını sağlar.  

Soğuk Pilgerleme Avantajları

Soğuk Pilgerleme teknolojisi 1986'da Amerika'da patentlendiğinden bu yana bir çok hassas boru uygulamasının vezgeçilmez bir imalat tekniğidir. Dairsel yönde homojenleştirici malzeme akışı sayesinde her yönden baskı uygulanan borunun et kalınlığı kaçıklığında önemli derecede azaltma sağlanır. Bu sebeple daha verimli malzeme kullanımı gibi sonuçlar meydana çıkar. Bir çok sekillendirme adımı içeriyor olması, malzemenin gerilim dağılımı ve yüzey pürüzlülüğünü iyileştirir. Pilger ile haddelemenin en önemli avantajlarından bir diğeri ise malzemenin tane yapısını önemli derecede iyileştiren bir soğuk haddeleme yöntemi olmasıdır. Tane yapısında elde edilen iyileşme, malzemenin genel mekanik özelliklerinde olumlu bir etkiye sahiptir. Pratikte hiç bir malzeme kaybı olmadan çap düşürme ve inceltme işlemini sağlayan bu teknik; temizleme, tavlama, asitle temizleme, kesme, taşıma ve doğrultma gibi ek işlemleri ortadan kaldırdığından, dönüştürme işlemi maliyetlerini sınırlamaya yardımcı olur.       

Sardoğan'da Soğuk Pilgerleme

Soğuk Pilgerleme makineleri Sardoğan Endüstri ve Ticaret tesislerinde sıcak haddeleme yoluyla imal edilmiş önceden var olan borular üzerinde çalışır. Boruları sıkıştırma yöntemiyle soğukta küçültmenin en yaygın iki yolu VMR ve HPTR soğuk pilger makineleridir. Takım ve kalıp tasarımı bu iki tip makine arasında büyük farklılık gösterir. HPTR Pilger makineleri için kalıp tasarımı VMR tiplerine göre daha kolay ve az karmaşıktır. HPTR kalıp ve takım modifikasyonu konusunda geleneksel tezgahların kullanımını mümkün kılar. Bu iki tip makinede Sardoğan tesislerinde mevcuttur. Çoğu uygulamada, soğuk pilgerlenmiş borular, son işlem veya sevkiyat için hemen hazırdır. Şartnamenin ve müşterinin gereksinimlerini karşılamak için Tavlama, Temperleme ve Normalleştirme gibi her türlü ısıl işlem için tam atmosfer kontrollü fırınımız mevcuttur.

Soğuk Pilgerlenmiş Dikişsiz Boru Standardi 

Sardoğan tesislerinde Soğuk Pilgerlenmiş dikişsiz çelik borular TS EN 10305-1 Türk/Avrupa Standardına göre imal edilmektedir.